E-sportens historia

E-sport är en gemensam benämning på alla tävlingar som involverar spel med datorer och konsoler. Med en spelindustri som växer så det knakar är det kanske inte särskilt konstigt att även e-sport är ett snabbt växande koncept. Så länge det har funnits spel har det även funnits tävlingar inom spel. Idag är detta ett stort koncept med enorma prispengar.E-sport går längre tillbaka i tiden än vad många tror och tävlingar hölls redan i arkadspel. Nintendo hade sitt första världsmästerskap i sina spel redan 1990 där vinnarna fick en spelkassett i silver. Efter att spel som Doom lanserades, där spelarna kunde spela mot varandra, följt av spel som Quake där man även kunde spela online, växte spel i tävlingssammanhang enormt.

Proffsspelare

Doom lanserades 1993 och blev snabbt populärt att spela mot varandra. Bara ett år senare lanserade man uppföljaren Doom 2 och Microsoft anordnade en turnering där spelarna kunde träffas för att se vem som var bäst i spelet. Vinnaren blev Dennis Fong som var den första som klassades som pro-gamer i världen. Han vann även en Ferrari 1997 i spelet Quake. Många av de som spelade Quake och tjänade pengar gick sedan vidare till poker och andra casinospel.

Vår tids e-sport

Den form av e-sport som finns idag föddes 1997 i Sydkorea som en följd av den finanskris som landet hade drabbats av. Många gick arbetslösa och detta resulterade i att populariteten av internetcaféer växte och därmed också e-sport. År 2000 fick Sydkorea ett eget e-sportsförbund. Det var framförallt strategispelet Starcraft som skapade denna våg av e-sportsentusiaster då spelet blev väldigt populärt.

E-sport idag

2015 sändes finalen i spelet League of Legends och den hade över 30 miljoner tittare och det har ökat. I idrottsvärlden är det endast Super Bowl och finalen i fotbolls-VM för herrar som har fler tittare. The International är världsmästerskapen i spelet Dota 2. För att öka prispotten sålde man föremål inne i spelet där 25 % gick till prissumman som landade på 18 000 000 amerikanska dollar.